Despre noi

Dintr-o pornire, care multora li s-a părut cel puţin naivă şi inutilă, la sfârşitul secolului trecut, împreună cu câţiva intelectuali clujeni, am început publicarea unei noi reviste de cultură, literatură şi artă prin care nutream să îmbogăţim zestrea culturală a cetăţii. Lună de lună, vreme de aproape şase ani, cu infinite şi, pentru mulţi, anonime eforturi, revista apărea mai bogată şi mai diversă. Revista “Cetatea Culturală”, căci aşa am botezat-o, şi-a câştigat, în scurt timp, nu numai cititori constanţi, ci şi extrem de numeroşi colaboratori, atât din ţară cât şi din străinătate. S-a reuşit, în scurt timp, ca ea să fie cunoscută şi apreciată pe plan naţional. Spre bucuria noastră, alături de mari personalităţi academice, universitare, precum şi din mass-media din ţară, în paginile revistei noastre au semnat colaboratori din 37 de ţări ale lumii, beneficiind de contribuţii valoroase ale unor diplomaţi, poeţi şi prozatori de un deosebit renume şi prestigiu.

Într-o vreme în care totul a fost supus influenţei nefaste a politicului “Cetatea Culturală” a reuşit să nu fie subordonată nici unei ideologii, doctrine sau grupări politice. Ea a slujit o singură cauză. Cauza culturii şi literaturii. Datorită acestei invidiate independenţe, atunci când “Cetatea Culturală” rivaliza pe bună dreptate cu mai vechi şi prestigioase publicaţii de gen, politica cea obtuză şi stupidă a intervenit brutal prin cenzura ei infernală de ordin financiar. Aşa se face că, la sfârşitul anului 2002, finanţarea de la bugetul local a revistei a încetat. Ea a continuat să apară ,sporadic, într-o nouă serie, în anul următor, la sfârşitul căruia, datorită incorectitudinii unor distribuitori, ea şi-a încetat activitatea. Dispariţia ei a fost regretată nu doar de colaboratorii imediaţi, ci şi de unii dintre cei care nu văzuseră, e drept, la început, cu ochi buni apariţia ei. Am fost de nenumărate ori solicitaţi să facem eforturi pentru a o edita din nou. Graţie sprijinului unor oameni de mare generozitate sufletească, revista “Cetatea Culturală” revine în cea de a treia serie a sa tinzând să continue politica promovată încă de la primul număr: deschidere şi receptivitate totală faţă de valoare, refuzul categoric de a accepta ingerinţa oricărui factor politic, independenţă totală faţă de doctrine şi ideologii politice, promovarea colaborării, în numele culturii şi literaturii, cu orice creator, indiferent de limba şi originea sa.

Pentru a justifica, deşi nu credem că este nevoie de aşa ceva, revenirea revistei în actualitatea culturală a cetăţii, redăm, în continuare, doar câteva dintre mesajele celor care au militat pentru reluarea ei.

Dan BRUDAŞCU
Redactor şef

Cetatea culturală e o revistă în care se regăsesc semnăturile prestigioase ale unor scriitori, ale unor valoroşi profesori universitari, ale unor cercetători înzestraţi, toate acestea împreună scoţând revista de sub spectrul provincialismului şi înzestrând-o cu o aură naţională.
Clujul are nevoie de revistă, Clujul are nevoie de revistă, Clujul are nevoie de revistă!

  Acad. DUMITRU RADU POPESCU
Directorul Editurii Academiei Române

Cetatea culturală caligrafiază inima Transilvaniei şi o suprapune peste izvoarele Þării. O deschid şi găsesc în ea bucurii stilizate, lacrimi de bronz, altare de fructe, statui de eroi ai neamului, râuri pe axa cântecului, amintiri săpate-n fildeş şi peste toate coralul negru, coralul portocaliu al  lumilor care i-au inspirat pe Coşbuc, Goga, Blaga, Rebreanu. O poveste curgând domol în eternitate.
Urez Cetăţii culturale să se reverse tot mai mult peste marginile Ardealului. Şi mă rog ca toate dorinţele neîmplinite ale redactorilor şi colaboratorilor ei să se schimbe în fecioare…

     Acad.  FĂNUŞ NEAGU

Reapariţia revistei Cetatea culturală este un eveniment benefic pentru revigorarea spiritualităţii noastre româneşti din Transilvania.

Episcop-vicar IRINEU BISTRIŢEANUL

Cetatea culturală a fost în ultimul deceniu una dintre emblemele intelectuale ale Clujului. Această „Cetate”, reprezentând seriozitatea tenace a spiritului transilvan, a avut şi va avea menirea pe care clujeanul Lucian Blaga o întrezărea în puterea de „a duce un gând până la capăt”.

Prof. univ. dr. MIRCEA VAIDA VOEVOD

Între puţinele reviste literar-culturale existente în Cluj, (în limba română doar trei), mult prea puţine faţă de ponderea intelectualităţii acestui mare centru academic, Cetatea culturală face o figură cu totul aparte prin echilibrul pe care îl reuşeşte între promovarea culturii şi literaturii tradiţionale româneşti şi ampla deschidere spre universalitate, în paginile ei tradiţionalismul şi modernismul aflându-se nu în confruntare ci într-o fericită complementaritate. Este, în opinia mea, argumentul peremptoriu pentru ca revista Cetatea culturală să fie repusă în circuitul în care îşi asigurase un loc de incontestabil prestigiu.

         Prof. univ. dr. CONSTANTIN CUBLEŞAN

Retipărirea revistei Cetatea culturală, a cărei apariţie a fost nejustificat întreruptă, mi se pare o iniţiativă demnă de laudă, care trebuie imediat pusă în practică. Clujul resimte nevoia unei astfel de publicaţii în ale cărei pagini şi-ar afla locul cuvenit autorii din toate părţile ţării, dar mai ales din părţile noastre, colaborările lor bucurându-se de un ecou bine meritat.

Prof. univ. dr. VASILE FANACHE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: